#2 Tersuka Tanpa Sengaja



بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ






Assalammualaikum & Hai Readers...

Ok ana nak sambung perkongsian yg seterusnya,,,baca smpai habis yer....

Soalan paling common, salah ke ada rasa SUKA??
Jawapan paling common, tak salah, 
sebab rasa SUKA itu FITRAH manusia.
*fuhh selamat....
Tapi....
(Alamak, ada tapi la...)
Bila ada perut, kena bagi makan. 
Bila ada rambut, kena sikat.
 Bila ada gigi, kena gosok.
 Bila ada FITRAH, kena la jaga.


Oooo...faham faham

Ok So How Jaga Fitrah SUKA...
Salah satunya,
Dengan tidak DEKATI zina. Opsss bukan saja zina persetubuhan, tapi juga

“Ditetapkan atas anak Adam bagiannya dari zina, akan diperoleh hal itu, tidak mustahil.
Kedua mata itu berzina dan zinanya  dengan memandang (yang haram).
Kedua telinga itu berzina dan zinanya dengan mendengarkan (yang haram).
Lisan itu berzina dan zinanya dengan berbicara (yang diharamkan).
Tangan itu berzina dan zinanya dengan memegang. 
Kaki itu berzina dan zinanya dengan melangkah (kepada apa yang diharamkan).
Sementara hati itu berkeinginan dan berangan-angan,
sedangkan kemaluan yang membenarkan semua itu atau mendustakannya.”


(HR. Muslim no. 2657)

Eh baca balik atas tu tauu<tidak DEKATI zina> Dekat pun tak boleh, apatah lagi buat,,
Allahu..moga dijauhkan....
デコメ image of Pic


Ok First of all.............

KENAPA SUKA??
Jawapan berbeza dari setiap orang. Kannn. Tepuk dada, tanya hati masing-masing. Paling utama, adakah kerana Allah? And, apa sebenarnya yg kita faham, 'suka kerana Allah' tu? Ke  terikut definisi nafsu, erkk...

BILA SUKA??
Adakah pada waktu yg sesuai, boleh kahwin ke kalau suka dia ni? Dengan perasaan suka ni, life kita makin lurus ke makin serabut? And also, adakah Allah redha untuk saya suka dia sekarang.

BAGAIMANA SUKA??
Melalui jalan maksiat ke saya suka dia ni? Ataupun saya dah usaha dengan jalan halal, tapi dia tetiba muncul kacau hati saya. Atau saya sendiri yang tanpa disedari, membuka ruang jalan maksiat.

SUKA SIAPA??
Karakter dia, kita nak bahagia dunia saja ke, or bawak akhirat sekali? Di mana Allah dalam hati nya? Atau saya perlu kepada rupa sebenarnya kaya pun penting juga
JanjiNya, yang baik itu untuk yang baik.

 Jauh di sudut hati, 
banyak kelemahan dia yang kita tahu,
tapi kerana suka, 
kita pejamkan mata...
SUKA ni aneh betul laaa, 
tak keruan manusia jadinya,
 tapi manusia tetap rasa bahagia bila SUKA

Waaa terSuka....

Cemanaaaaaa, dah tersukaa

Renungkan semula, betul ke SUKA? Atau hanya sekadar rasa yang kita cipta?

Sayang kerana Allah mestilah :

Deco-mail pictograms of HeartMenjadikan kita lebih sayang kepada Allah,
Deco-mail pictograms of HeartMenjauhkan kita dari maksiat, masalah pergaulan, dan dosa hati, mata, dan sebagainya.
Deco-mail pictograms of HeartTidak melalaikan sehingga leka dalam ibadah, 
ataupun jadi beribadah semata kerana dia... Ye ini lol....
Deco-mail pictograms of HeartTidak menggunakan agama sebagai alasan melanggar batas pergaulan. 
Ingat!pergaulan campur itu atas dasar;
 image
Hajat > jualbeli, urusan mahkamah, guru dan murid, dll
Darurat > beranak, accident, dll

Haa memang tak ada membimbing one to one sebelum nikah ya.....

Cer renung semula, betul ke suka? Atau sekadar rasa yang kita cipta?
Renung-renungkanlah...

Benda paling senang dlm dunia ni adalah hubungan antara laki perempuan. Just satu sentuhan, terus terjadi satu perasaan. Kebanyakan masa x tulus pun, mcm magnet….mana-mana  bertemu pasti attract klau dirapatkan. Klau dijauhkan, then hubungan tu akan terus dilupakan.Betul x….

Bila rasa someone masuk dlm hidup kita, serahkan dia pada Allah. Paling selalu jadi, dia selesa share dgn kita untuk berubah. Ingat dlm hati, hidayah milik Allah. Kebenaran x kan tercampur dengan kebatilan. Kesolehan x kan dpt dgn ikhtilat x terkawal. Even ending kita sndiri pun x konfem lagi. Serahkan lelaki itu pada Allah. Dan guna senjata pling hebat, DOA.

Cuba selalukan, CINTA letak kat tepi most of the time. Jgn cepat lentok. 
Ukhuwah yg chill-chill je kan lagi masyuk.



QnA ringkas....

Saya tersuka dia. What to do?
Diamkan aja. Biar jadi rahsia awak dan Allah. Dalam doa, mohon petunjuk. Kalau ada orang yang kita beritahu dan bocorkan, kan dah tak jadi special dah tu.

Saya suka dia, dia pun suka saya and macam nak tackle. What to do?
Fikirkan, redha sapa yang kita nak kejar, Allah atau dia. Fikirkan, apa yg penting dalam hidup kini. Fikirkan akhlak dia. Kalau sampai memang dah boleh kahwin, beritahu keluarga and silakan. Kahwin tak ikut umur, kahwin ni ikut tahap iman dan persediaan.

Kalau dah tercouple macam mana?
Perlahan-lahan cuba berhenti. Memang sakit hati ni haaa, tapi demi Allah, kita berjuanglah. Macam yg dikatakan tadi, Allah izin tak bermakna Allah redha. Bila kita buat maksiat, dan Allah beri nikmat, itulah perkara paling menakutkan dalam dunia, entah apa Allah nak balas,,Allahu

Kalau kita dah say no, tapi dia yg duk approach?
Block no telefon dia, segala laman sosial, and then bagitahu org-org yg dipercayai supaya dpt teman kita. Pokoknya, Allah remains no 1 in our heart.


Ok sampai sini dahulu untuk perkongsian yg ini dan sambungannya
nanti ana nak sambung kisah Efa yg ana dah kongsi di entry #1 Tersuka Tanpa Sengaja k....
STAY TUNED.....

Sumber dari Usrah Daiepreneur
-Pejuang agama Allah itu akan terus maju kehadapan,
dengan kamu,atau tanpa kamu.
~Hasan al-Banna~


Ulasan

Catatan Popular