Nak jadi seorang Akauntan??


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 




Assalammualaikum,,hye semua

Hari nie ade time sikit nak berceloteh kt blog kesayangan nie,,hihik
Hmm,,ana nak citer sikit pasal jurusan akaun.Memandangkan ana lepsan spm & bekas pelajar akaun,,ana nak kongsi sikit kelebihan kelas akaun nie,,
Kebanyakan pelajar yg ambik akaun nie org cina & student yg tak minat subjek tiga serangkai nie BiOlogi,KimIA & FizIK,,diorang xde pilihan lain so subjek akaun la pilihan terakhir kan,,
Sebenarnya ana x terfikirpun nak ambik kelas akaun nie sbb time form 3 ana mmg target nak masuk kelas Sains tpi time form 4 ana pindah skolah & kelas sains full kt skolah tu so ana ditempatkan di kelas Sastera yg ade subjek akaun.Mula-mula sedih jugaklah sbb hasrat x tercapai tapi Allah dah tentukan ana di kelas aliran Akaun pasti ade hikmahnya.Subjek akaun nie mmg kene teliti sikit & byk nombor-nombor.Bila ana dah belajar sikit-sikit ana pun rasa dah sebati & boleh terima ape yg cikgu ajar,,cikgu akaun ana mmg bersemangat time dia mengajar.Ana suka cara dia tapi kadang-kadang tu kalau terlebih semangat semua dlm kelas tu garu kepala,,tambah-tambah subtopik yg kritikal macam nak imbangkan satu akaun tu huh,,mmg kadang-kadang ana rasa give up bila buat tapi ana akan try sampai dapat imbangkan.Bila dah imbang satu akaun tu fuh,,rasa puas,,yahuu!! eh lupa pulak alhamdulillah.Time imbanglah paling bahagia buat budak akaun,,haha

sumber: google image
imbang macam yg ana bulat yg merah kt gambar tu,,haha
Teruja tak terkata la katakan.Kalau dah imbang x semestinya betul ape yg dah kita isi.Kadan-kadang kesilapan tu tak nampak or ape yg ana belajar dalam akaun nie ade kesilapan tak ketara & ketara.
Macam tu pulak,,hmm mesti korang rasa susah kan subjek akaun nie,,banyak sgt kerenahnye,,
Sebenarnya x susah pun kalau kita minat,,kalau betul-betul minat belajar akaun nie imbangkan akaun tu x de masalah bagi seseorang tu.
Ramai org cakap kalau student akaun nie halatujunye satu je akauntan and so on,,bagi ana i am not agree with their thinking sbb aliran akaun nie bkn halatuju dye satu je tpi byk.
Budak akaun boleh amik banking,finance,muamalat,business,cikgu akaun,lecturer akaun,and lain-lain lagi.Gajinye pun mahal dan tinggi especially for cikgu akaun gaji dye lebih sikit drpd cikgu-cikgu yg lain,,wow!
So,,kesimpulannye ade kelebihan & keburukan dalam sesuatu bidang mahupun Sains or Sastera or Akaun.Semua bidang bagus dan pilihlah bidang yg sesuai dgn minat korang,,nanti bila kerja dgn bidang kita minat kita akn happy dan x mudah rasa jemu.

Sebelum ana terlupa nak kongsi sikit laman web permohonan sijil LCCI  bgi pelajar yg mengambil Prinsip Perakaunan lepasan spm 2015.Kt laman web tu ade borang permohonan & peraturan bila nak mohon.
laman web LCCI

nie borang permohonan

semoga bermanfaat,,
Wallahu'alam

Ulasan

Catatan Popular