Islamic Health


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

Assalammualaikum,,hihi dh beberapa hari x berceloteh,,so hari ni baru berkesempatan
sbb busy ckit,,sebenarnya dh lme nak tulis entry pasal nie,,tup2 bru teringat so ape lgi terus bkak blog kesayangan niemilkysmile

Hari nie ana nak kongsikan beberapa tips kesihatan dalam islam,,

Lapan jenis makanan yg paling baik mencegah penyakit:
1) Delima

2)Yogurt


3)Bawang putih & Merah
  x yah gambar kot korang dah tahu kan,,



4)Teh Hijau

Teh hijau nie ikut suka korang k nak beli jenama apa2 pun,,gmbar nie just contoh bkn korang mesti beli teh hijau BOH,,nak beli jenama nie pun boleh,,


5)Oat


oat nie boleh makan bermacam-macam cara contoh tambah buah2 sikit,,bru selera nak makan,,budak2 pun suka

6)Labu

Labu mesti korang tahu kan,,labu nie selalunya org x makan begitu je,,selalunya org buat masak lemak,kuih & mcm2 lagi lah
korang tahu x sebenarnya labu nie salah satu makanan kegemaran Rasulullah S.A.W

7)Brokoli

Ini salah satu sayur nie mmg dibenci segelintir kanak2.Kalau mak2 kt umah tu mesti x laratkan nak latih anak2 makan sayurkn,,,itu perkara biasa anapun kecik2 mcm tu,,hihi
so ana cadangkan mak2 menvariasikan sayur-sayuran dgn blendkan bersama nasi & latih mse dye bayi lagi (umur bayi yg dah bleh makan).Nanti bila dye dh besar ckit senang nak didik makan sayurkn,,

Photobucket

Ok,,yg tu kesihatan dri segi pemakanan,,yg nie pulak dri segi mental,fizikal dan rohani

Tiga perkara membawa penyakit:

1)Banyak bercakap
Apabila kita bercakap kita menggunakan mulut and kadang2 kerana mulut badan binasa.The point is bila kita byk sgt cakap bergurau senda boleh menyakitkan hati org lain & kdg2 kita x sedar apa perkataan yg x elok terkeluar dri mulut kita,,kesimpulannya bercakaplah benda yg penting sahaja dan bercakaplah bila perlu,,jgn x cakap2 pulak nanti orang kata bisu,sombong pulak,,so remind this ok,,

2)Banyak tidur
Tidur yg byk nie selalu terjadi kpd pelajar hostel or bgi human yg xcukup tidur pada malamnya.Bila x cukup tidur so ape lgi mmg mengantuk la disiang hari especially waktu tengahari & petang.Tidur pada waktu malamlah sepatutnya perlu dijaga sbb time tu lah korang perlu rehatkan diri secukup-cukupnya & tidur yg nyenyak.So nanti korang bangun pagi taklah rasa lemah2 badan & korang boleh lakukan kerja dgn cergas dan proaktif.Banyak tidur nie boleh menyebabkan hati korang mati sbb masa yg byk tu korang tidur x ingat dunia & x ingat Allah,,Allahurabbi
So korang set time waktu tidur korang biar secukupnya & nanti bangun Subuh pun senang,,

3)Banyak makan
Bab makan nie,,boleh dikatakan anapun kuat makan hihihi,,kdg2 kita nie x sedar dah makan sepinggan nasi pun cari makanan ringan lain lagi,,Astaghfirullah,,tapi kdg2 ana pun beringat kpd diri ana bahawa Rasulullah ada berpesan " Makan bila lapar,berhenti sebelum kenyang",,makan tu biarlah apabila kita lapar dan jangan pula berlebihan.Akibat drpd makan banyak boleh menyebabkan badan jadi malas nak buat kerja & solatpun malas,,Nau'zubillah,,so pesanan ana makan biarlah mengalas perut yg lapar k,,

Photobucket

Empat perkara merosakkan badan:
1) Dukacita 
2)Sedih
3)Kebuluran
4)Tak tidur malam

Empat2 pekara nie perlulah dijaga dalam kehidupan seharian.Bila sedih or dukacita biarkanlah ia berlalu jangan tangisi apa yg perkara buruk yg telah terjadi or perasaan sedih tu jgn dilayan nanti boleh jadi penyakit kemurungan,,cakap pada diri MOVE ON NO CRY  nak mengalirkan air mata biarlah dihadapan Allah,,time tulah korang menangislah puas2 & mintalah keampunan atas dosa yg korang telah lakukan,,itu lebih baik Allah suka hambanya yg sering bertaubat,,
kebuluran tu maksudnya x makan,,jgn x makan pulak kwn2 boleh bwa penyakit,,jgn paksa diri k,,
x tidur malam nie bahaya,,badan boleh jadi lemah bila time siang hari & korang mmg akan jadi malas nak buat kerja sbbtulah dalam Al-Quran ada tertulis:

"Dan kerana rahmatNya, Dia jadikan untukmu malam dan siang, supaya kamu beristirehat pada malam itu dan supaya kamu mencari sebagian dari kurniaNya (pada siang hari) dan supaya kamu bersyukur". [Al Qashahs: 73].

Kesimpulannya,,jaga perasaan,pemakanan dan waktu tidur yer,,

Photobucket

Bagi kaum wanita yg suka mencantikkan diri x yahlah makeup2 segala,,korang ikut empat perkara nie insya Allah,,

Empat perkara menambah seri wajah:
1) Taqwa
2)Jujur
3)Pemurah
4)Jaga kehormatan diri

 Semoga entry kali ini bermanfaat untuk korang semua,,segala salah silap tutur kata maafkan ana sepanjang ana berceloteh kali ini,,hidup kerana Allah

#Nasihatuntukanajuga
Wallahu'alam

Photobucket


Ulasan

Catat Ulasan

Catatan Popular