Tahap Cinta




بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM,,,

hihi dAh lme x bUkak blogger nie maklumlah sibuk dgn belajar,,spm thun nie
Alhamdulillah dah habis tahun nie sye sebagai HIGHSCHOOL STUDENTS di skolah tercinta SMKA KERIAN TMUA 
Eh mcm x de kaitan pulak dgn lagu yg sye kongsikan nie,,hihik
tu bru introoO,,
Sebenarnye hari nie sye nk berceloteh tentang CINTA

Korang semua tahukn cinta itu ade tahapnye
YG PERTAMA cintailah ALLAH
Nk cari cinta Allah nie senangjer mula2 ambil wuduk pastu carilah sajadah sujudlah kepadaNya pada lima waktu sehari semalam time lima2 waktu tulah time kita nk berdating dgn Allah segala luahan rasa gundah gulana,gembira,kecewa,marah time tulah kita nk lpskn semuanya untuk mendapat KETENANGAN daripadaNya
Carilah hatimu ketika itu untuk mendapatkn khusyuk 
Berdoalah kepadaNya dgn bersungguh-sungguh agar doa kita dimakbulkan olehNya
jika apa yg kita hajatkan belum ditunaikan,,jgn risau mungkin Allah tangguhkan dan Allah tahu ape yg terbaik buat hambanya #BEPOSITIVE

YG KEDUA cintailah RASULULLAH
I LOVE RASUL! Adakah hanya sekadar lafaz tanpa kita buktikan cinta kita kepada kekasih Allah ini?? Mana bukti cinta kita wahai pemuda pemudi!! Sedih apabila para remaja sekarang lebih mencari cinta yg tidak halal (COUPLE )dan hanya untuk memuaskan nafsu dunia ini semata-mata,,NAUZUBILLAH
Ingatlah Rasulullah sebenarnya sudah lama beliau kasih dan cinta kepada kita walaupun sehingga ajal memanggil, beliau masih menyebut umatnya UMMATI,UMMATI,UMMATI iaitu umatku,umatku,umatku
sedarlah wahai remaja cinta kepada manusia bunga akn layu cinta kpd Rasul bunga itu mekar sentiasa dgn hati kita yg sentiasa mengingati kekasih Allah ini
Marilah kita hidupkan sunnah Rasulullah dan berselawat keatasnya


YG KETIGA cintailah IBUBAPA
Kedua-dua org inilah amat penting dlm kehidupan kita untuk mendapat keberkatan dlm hidup 
hormatilah mereka selagi mereka masih hidup 
Cintailah dan kasih kepada mereka seperti mana mereka mengasihi kita semasa kecil
Jasa IBU amatlah bermakna krn beliaulah yg telah membawa kita semasa dlm kandungan 9 bulan diibaratkan seperti membawa dua biji buah tembikal Cuba Bayangkan! hebatnya IBU kita,,
Jasa AYAH tidak lupa juga manusia inilah yg sanggup bekerja pagi siang malam semata-mata untuk mencari rezeki dan dibawa pulang untuk keluarga 
Sye nk pesan kpd semua para remaja apabila kita susah xde duit or kita nk something yg kene guna duit kalau boleh trylah usaha dulu cari sendiri dan jgn sesekali buat ayah & mak kita yg susah pula nk cari something yg kita nk tu,,terutamanya yg smbung belajar jauh2 tu,,kalau x cukup duit pandai2 lah usaha dulu cari k,,JGN BGI MAK AYAH KITA SUSAH k,,
Seseorang anak yg soleh dan solehah akn selalu menggembirakan ibu dan ayahnya
dan selalu mendoakan kesejahteraan ibu dan ayahnya 
HARGAILAH PARENTS KITA >_<
#BE POSITIVE TO PARENTS

YG TERAKHIR BARULAH CINTA YG HALAL 
Sesudah kita kukuh cinta kita untuk ketiga-tiga ini barulah cinta kita terhadap manusia akn diredoi Allah dgn lafaz pernikahan barulah sweet,,,
sekian untuk coretan kali ini
enjoy reading,,

~WARDAH~                


 .














Ulasan

Catatan Popular