Hati Tersentuh Dengan Deen Assalam

by - Ogos 28, 2018



بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 


Assalammualaikum and hye guys.

So how you all after raya haji @ raya korban..mesti banyak kan stok daging dalam peti ais..haha
Sis ni dah dua hari menu kat rumah daging..kehkeh
Topic for today is Sis nak sharing my idea and what have I feel about this song Deen Assalam.
By the way lagu ni dah lame rase tapi tak kaji pulak bila release and on that picture is Nissa Sabyan gadis dari Indonesia yang cover lagu ni..merdu giler rase tenang je dengar.

First time dengar lagu ni serius Sis rase tenang and bait-bait dalam lagu ni sangatlah terkesan pada Sis. Ape yang Sis boleh simpulkan kat sini, lagu ni dituju khas kepada semua lapisan masyarakat dan antara insan bahawa Islam itu indah dan sebenarnya Islam itu adalah agama perdamaian. 
Dalam lagu ni time first lirik lagi dye dah cakap seluruh bumi akan terasa sempit jika hidup tanpa toleransi, jika kita hidup dengan cinta, pasti bumi sempit kitakan bahagia...Allahuuu feel sesangat 
Untuk part ni Sis terus terbayang saudara-saudara Islam kita yang di Gaza, Syria dan sesetengah negara Islam yang hidup mereka sentiasa tidak tenang bom dimana-mana...hampir setiap hari darah jatuh tumpah ke bumi terima panggilan ilahi dan para syahid pejuang Islam yang tersenyum menunggu bidadari di syurga Allah..Alllahu..yang paling menyentuh hati Sis..ade jugak anak-anak yang kehilangan keluarganya ditinggalkan keseorangan hanya doa dan tangisan kepada Allah menjadi peneman dan ketenangan disisi mereka. Bagi Saudara Islam disana walaupun mereka hidup tanpa ketenangan dan perdamaian dengan mengingati Allah perdamaian itu ada pada hati mereka. Itulah yang dikatakan ISLAM bukan sekadar pada namanya sahaja malah agama Islam itu sendiri adalah bersifat global dan perdamaian itu ada pada ISLAM.

Perilaku mulia dan damai...sebarkan ucapan manis..hiasi dunia dengan hormat..dengan cinta senyuman..sebarkan antara insan ISLAM AGAMA PERDAMAIAN..
Ok ni lirik part korus..ape yang sis faham for this part Sis dan seluruh umat Islam di atas muka bumi ini perlu tunjukkan sikap, adab dan nilai yang murni untuk sebarkan dakwah tentang Islam. Melalui perilaku yang mulia telah menunjukkan Islam itu agama yang sempurna dan indah..sebarkan ucapan manis is what I understand it about spread the da'wah with your kind words and be matured also positive with what your speak. Hiasi dunia dengan hormat..perkataan hormat itu bukan sahaja yang muda patut hormat yang tua tapi hormat itu disimbolikkan perilaku yang baik kepada semua orang tak kira muda atau tua. It is not you see the age is about you should see all human is the same. Dengan cinta dan senyuman sebarkan antara insan Islam agama perdamaian.. iaitu nilai sebuah senyuman itu dalam Islam sendiri merupakan sebuah satu sedekah sesama insan..daripada orang itu tengah bad mood jadi tenang bila kita senyum kat dye. Senyuman dan cinta kasih membuktikan bahawa Deen Assalam.....هُوْا ديْنَ السَّلَامْ.

Sebenarnye Sis nak share liriknye..tapi macam cliche banyak sangat dah kat blogger lain yang share liriknye. So sampai setakat ni dulu jari jemari menulis..in syaa Allah ade banyak lagi bende yang nak dikongsi di blogger Sis yang comel ni..hhihii..semoga penulisan Sis kali ni bermanfaat dan dapat memberi insirasi kepada anda semua. Maaf kalau ade salah dan silap dalam penulisan Sis kali ni..kalau ade yang nak tegur salah Sis tegur je kat komen yer..or ade soalan komen jer..in syaa Allah Sis balas.
Lots of Love Wadah Raihana.

Wallahu'alam.

You May Also Like

1 ulasan

  1. salam awal muharram . sy suka lagu ni sebab bila hayati dia punya meaning tu menusuk kalbu :')

    BalasPadam

Copyright© All Rights Reserved wadahpencintailahi.blogspot.com 2012-2018 and Malaysia