Rabu, 23 November 2016

#1 Life Goals At Kolej Matrikulasi Perlis


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 

Assalammulaikum & hai semua pembaca...




Ade spe2 ke rindu ana nk update dlm blog nie..??? hahaha..
Alhamdulillah syukur setelah sekian lme x berwadah dlm blog kesayangan nie..akhirnya dpt jugak hari nie ana mengisi masa yg ade untuk meneruskan medan dakwah ini..

Masa yg ada nie diisi dgn sebaik-baiknya sebab dekat dunia nie tiada masa untuk kita bersenang-lenang sedangkan ada lagi tanggungjawab kita sebagai khalifah di ats muka bumi nie memperjuangkan dakwah dan memberi sumbangan kpd Islam.. Allahuakhbar!!

Tu tdi baru intro nak naikkan semangat ckit kpd semua pembaca..hihuu
Ok ana nk konsi ckit life ana sbagai student matrikulasi setakat 6 bulan nie..
Ana bersyukur sgt dpt belajar kat matrik perlis nie sebab matrik nie suasana islamik dia hidup walaupun ada byk blok ditutup sebab tak ramai student untuk sesi 2016/2017 just ade 700 lebih something..huhu
Tpi sebenarnya lagi sikit orang lagi best sebab boleh kenal semua orang..kuikui
  
Orang kata belajar kt matrik nie susah..struggle gila2..jadual pack..& bla bla bla...
Hakikatnye...memang betul tpi sebenarnye ia bkn disebabkan sistem matrikulasi yg menyusahkan student sebenarnye student yg menyusahkan diri sendiri..Blajar kt matrik nie memang korang kene pandai manage your time for study.

Setakat 6 bulan ana belajar kt matrik nie untuk sem 1,memang kadang-kadang tu ana rasa busy sangat-sangat smpai ada satu tahap tu ana rasa give up dgn markah kuiz-kuiz yg ana dpt masa dalam tutorial..huhu tpi ana fikir-fikir balik itu baru ujian yg kecil Allah beri ana dah nk give up Astaghfirullahal'azim..

dalam surah Al-Baqarah ( ayat 286 )
"Allah tidak akan membebani seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya"

Apa yg Allah beri kt kita & tetapkan untuk kita semua ada hikmanya dan Allah tahu kita mampu untuk study dgn cara matrikulasi.Jadi,bagi korang yg dah ade dlm matrikulasi & bakal masuk matrikulasi nnti jgn mudah untuk putus asa dgn apa yg ada dan bersyukurlah Allah masih beri peluang untuk sambung belajar..jgn endahkan ckp orang itu ini..tetapkan pendirianmu dgn pilihan yg paling terbaik untuk masa depanmu.Biar pahit pada mulanya,akan manis dipengakhirannya...

Ok setakat nie dulu life goals at matrik perlis kita...
In syaa Allah ade sambungannye lgi...

Wallahu'alam.